For blot 200 år siden var kød en madvare, kun de rigeste mennesker havde råd til at spise. Bønderne levede af brød og ost, imens de rige fyldte sig med diverse kødprodukter.
Sådan er det ikke længere! Faktisk er mængden kød vi spiser fordoblet på blot 50 år. Hvorfor? Simpelthen fordi vi har råd til det.
Sisse Fagt, der er kostvaneforsker ved Fødevareinstituttet, forklarer følgende:
“Det, der engang var en luksusspise, vil man meget naturligt spise mere af, hvis man får råd til det. Det, der engang var det normale at spise, fordi det var det eneste man havde råd til, vil man have langt mindre lyst til at spise”
Ifølge en undersøgelse, der er foretaget af Fødevareinstituttet, spiser danskerne i gennemsnit 48 kg kød på et år. Altså en fordobling, hvis man sammenligner med forbruget for blot 50 år siden. Samtidig er fødevarer som kål og rugbrød langt mindre udbredt end før.
Selvom man i 1800 tallet anså kød for at være den vigtigste del af kosten, hvis man ville være sund og stærk, er dette altså ikke nødvendigvis svaret.
Kigger man rent ernæringsmæssigt på det, spiser gennemsnitlige dansker for meget kød.
De fleste retningslinjer dikterer, at gennemsnitsdanskeren “kun” har brug for at spise omkring 100 gram kød om dagen. Herefter har kroppen ikke brug for mere kød, hvor det blot bliver for fornøjelsens skyld.
Generelt spiser mænd langt mere kød end de behøver, hvor den gennemsnitlige mand spiser 166 gram kød om dagen, hvor 140 gram er af rødt kød, og de resterende 25 gram er af fjerkræ.
Kødet skader klimaet
Vores nye kødglade spisevaner viser sig desværre at have en negativ indvirkning på miljøet. Når vi spiser mere kød, spiser vi naturligvis også flere dyr, hvilket øger udledningen af drivhusgasser under produktionen såvel som opdrætningen af dyrene.
Samtidig kommer dyrene nu langt længere væk fra, hvilket heller ikke var tilfældet i gamle dage, hvor man i langt højere grad spise lokale fødevarer.
Sisse Fagt foklarer:
“Rigtig mange menneske arbejdede før i tiden i landbruget, og hvis de ikke selv havde nogen dyr, så havde en af naboerne det formentligt. Hvis den ene havde kød, og den anden korn, var det normal praksis at bytte frem og tilbage, så man havde lidt af hvert”
Tak til Net2Kompagniet
Tak til Net2Kompagniet for deres støtte i forbindelse med udarbejdelsen af denne artikel. Net2Kompagniet forhandler og monterer blandt andet vinduer.