Forårets lækreste, danske råvarer

Forårets lækreste, danske råvarer Billede: Pixabay

Foråret er en herlig tid. I løbet af marts, april og maj oplever vi dagene blive gradvist længere og lysere, mens naturen udenfor langsomt blomstrer og springer ud i farver og dufte. Der er fuglesang i luften og den tunge vinterjakke byttes ud med en lettere model, hvor der ikke behøves at være plads til handskerne i lommerne. Ja, foråret er så sandelig en herlig tid, og dens råvarer synes nærmest at have smag af alle disse vidunderlige sanseindtryk.

Friskt og billigt

Køber du den danske frugt og grønt, der er i sæson, vil du opleve at, at den er både friskere og ofte også meget billigere. Derudover er dansk frugt og grønt ikke fyldt med ligeså mange sprøjtemidler som udenlandske, hvilket jo bestemt også er en fordel.

Undgå sprøjtemidler med dansk frugt og grøntsager

Frugt og grøntsager kan indeholde sprøjtemiddelrester, da producenterne anvender sprøjtemidler til at bekæmpe ting som ukrudt, skadedyr og svamp. Men dansk frugt og grønt indeholder langt færre sprøjtemidler end de udenlandsk, hvilket påvises af Fødevareinstituttets årlige kontrol af sprøjtemidler i frugt og grønt. Til eksempel fandt man kun sprøjtemiddelrester i 1 ud af 4 danske grøntsager, som ikk er økologisk produceret.

Du kan derfor ret så nem begrænse dit indtag af sprøjtemiddelrester ved at købe den danske frugt og grøntsager, som er i sæson. Ofte behøver du ikke engang vælge økologiske råvarer for at undgå sprøjtemidlerne, men i enkelte tilfælde er det dog påkrævet. Danske agurker og jordbær skal være økologiske, hvis du gerne vil slippe for at indtage rester af sprøjtemidler.

Forårets råvarer måned for måned

For at gøre det så let og overskueligt som muligt, har vi herunder udfærdiget en liste over, hvilke danske råvarer der er i højsæson i hver af de tre forårsmåneder. Du vil højst sandsynligt opleve, at de findes i et større oplag på hylderne i supermarkederne, men du kan også tage turen ud til gårdbutikkerne og købe dem direkte fra producenten.

Marts måneds friske råvarer i sæson

  • Agurk
  • Feldsalat
  • Grønkål
  • Gulerødder
  • Hvidkål
  • Jordskokker
  • Kartofler
  • Løg
  • Pastinakker
  • Persillerod
  • Porrer
  • Purløg
  • Rosenkål
  • Rødbeder
  • Rødkål
  • Selleri
  • Tomater
  • Østershatte

April måneds friske råvarer i sæson

  • Agurk
  • Gulerødder
  • Hvidkål
  • Jordskokker
  • Kartofler
  • Løg
  • Persille
  • Porrer
  • Rabarber
  • Radiser
  • Ramsløg
  • Rosenkål
  • Rødbeder
  • Salat
  • Selleri
  • Spinat
  • Tomater
  • Østershatte

Maj måneds friske råvarer i sæson

  • Agurk
  • Forårsløg
  • Persille
  • Rabarber
  • Radiser
  • Salat
  • Spinat
  • Tomater

Tak for hjælpen

Denne artikel er blevet til med god og kyndig hjælp fra raavareguiden.dk, hvor kokken Maria Nielsen giver gode råd om de forskellige råvarer, om deres sæson og anvendelse.