Hvorfor vi spiser varme hveder til St. Bededag, og hvordan du laver dem

Hvorfor vi spiser varme hveder til St. Bededag, og hvordan du laver dem Billede: Pixabay

St. Bededag er lige straks over os, og det betyder et gensyn med en af forårets mest hyggelige traditioner, nemlig varme hveder. Vi har derfor valgt at bringe dig en en lækker opskrift på de velsmagende hvedeknopper samt en historisk baggrund for, hvorfor vi egentlig spiser hveder i forbindelse med St. Bededag, som i år falder fredag d. 17. maj.

Grunden til vi spiser varme hveder

Helt tilbage i 1686 samlede biskop Hans Bagger alle halve og hele bededage til én: Store Bededag.

På Bededagen skulle man selvsagt bede, hvorfor man så hverken måtte handle, arbejde, rejse, lege eller noget som helst andet end at bede.

Bagerne måtte derfor heller ikke arbejde og bage brød, så man opfandt derfor hvedeknopper, som lavede og solgte i stor stil dagen før St. Bededag. På den måde kunne folket få brød, som de varmede, på selve bededagen og bagerne kunne holde fri og bede.

Nu om dage spiser vi hvederne dagen før St. Bededag, altså på den dag, hvor bagerne oprindeligt bagte dem. Vil du gerne bage dine hvedeknopper selv, så kommer her en lækker opskrift:.

Opskrift på varme hveder (ca. 15 stk.)

Bagetid: ca. 15 min. ved 200 grader.

Ingredienser:

  • 400 g hvedemel (omkring 6,5 dl)
  • 100 g sigtemel (omkring 2 dl)
  • 100 g koldt smør
  • 50 g gær
  • 2 dl lunken mælk
  • 1 spsk sukker
  • 1/2 teske groft salt
  • 2 sammenpiskede æg (medium)
  • Æg til pensling

Fremgangsmåde:

  • Du starter med at blande hvedemel og sigtemel sammen.
  • Skær så smørret i små stykker, og smuldr det ned i melblandingen.
  • Tilsæt nu sukker og salt.
  • Lun mælken (indtil lillefingervarmt), og rør så gæren ud i den lune mælk.
  • Mælken tilsættes sammen med æg melblandingen, hvorefter dejen røres godt sammen.
  • Dæk herefter din skål med dej til med et låg eller et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i omtrent 45 minutter.
  • Hæld nu dejen ud på en bordplade drysset med mel og ælt den meget grundigt.
  • Del dejen op i 15 portioner og tril dem til boller.
  • Læg dem tæt sammen i et ovnfast fad eller en smurt bradepande, og lad dem igen hæve under et fugtigt viskestykke i cirka 30 minutter.
  • Pensl dine boller med æg, og sæt dem så midt i en forvarmet ovn, hvor de skal bage et kvarters tid ved 200 grader.
  • Servér de lune og måske også sprødristede hvedeknopper evt. på et Normann Copenhagen rullebord, som du kan trille fra køkkenet og ind til spisebordet.