St. Bededag er lige straks over os, og det betyder et gensyn med en af forårets mest hyggelige traditioner, nemlig varme hveder. Vi har derfor valgt at bringe dig en en lækker opskrift på de velsmagende hvedeknopper samt en historisk baggrund for, hvorfor vi egentlig spiser hveder i forbindelse med St. Bededag, som i år falder fredag d. 17. maj.
Helt tilbage i 1686 samlede biskop Hans Bagger alle halve og hele bededage til én: Store Bededag.
På Bededagen skulle man selvsagt bede, hvorfor man så hverken måtte handle, arbejde, rejse, lege eller noget som helst andet end at bede.
Bagerne måtte derfor heller ikke arbejde og bage brød, så man opfandt derfor hvedeknopper, som lavede og solgte i stor stil dagen før St. Bededag. På den måde kunne folket få brød, som de varmede, på selve bededagen og bagerne kunne holde fri og bede.
Nu om dage spiser vi hvederne dagen før St. Bededag, altså på den dag, hvor bagerne oprindeligt bagte dem. Vil du gerne bage dine hvedeknopper selv, så kommer her en lækker opskrift:.
Bagetid: ca. 15 min. ved 200 grader.
Ingredienser: