Lav Din Egen Specialøl-julekalender

Billede: FooTToo

I de seneste år er det i stigende grad blevet mere populært, særligt blandt mænd, at have en øl-julekalender i december måned. Thisted Bryghus har især haft succes med deres variant, hvor man køber alle 24 øl i en samlet julekalender-kasse, da den er blevet forhandlet i flere af de store, danske supermarkedskæder.

Hvis man skulle rette en lille kritik mod denne type øl-julekalender, så vil de fleste ølentusiaster nok mene, at der i julekalendre som den fra Thisted Bryghus mangler flere deciderede juleøl samt kraftigere og mere smagfulde specialøl. Derfor har vi sammensat vores bud på en helt unik specialøl-julekalender, der udelukkende består af smagfulde julespecialøl. Skål og glædelig jul!

Den 1. december - Juloween fra Midtfyns Bryghus

En skræmmende god og frygteligt velsmagende ale på 6,5 % med noter af græskar og american pie-krydderier.

Den 2. december - Samichlaus Schwarzes fra Brauerei Schloss Eggenberg

En dybmørk dobbeltbock på hele 14 %, der skal nydes i pokalglas og drikkes langsomt.

Den 3. december - Økologisk juleøl fra Herslev Bryghus

En kastanjemørk juleøl med duft af malt og appelsin på 6,0 %, der passer perfekt til den traditionelle danske julefrokost med sild, lune retter og rugbrød.

Den 4. december - Raw Cacao Ale fra Jacobsen (Vinterbryg 2019)

En mørk og fyldig vinterbryg på 7,5 %, der får sin fylde fra maltskrå og en tilsætning af kakaonibs. Duften er stærkt præget af chokolade og karamel, mens smagen er lækker cremet med en maltfyldig sødme og subtil bitterhed i eftersmagen.

Den 5. december - Mors Julestout fra Bryggeriet Refsvindinge

Juleudgaven af den klassiske Mors Stout ligger på 5,7 % og har lidt mere kant og karakter. Der er mere humle i, og så er der tilsat lakrids.

Den 6. december - Secret Santa fra Amager Bryghus

En eksklusiv quadrupel på 10,5 % med en sødlig smag af tørrede, mørke frugter samt en krydret kant, som kommer fra dens lagring på egetræ og grannåle.

Den 7. december - Stjernenat fra Hornbeer

En godt krydret dansk juletripel på 10,0 %, som skal nydes i pokalglas under en åben stjernehimmel.

Den 8. december - Gouden Carolus Christmas fra Brouwerij Het Anker

En belgisk juleøl på 10,5 %, som af mange regnes for at være den bedste af de bedste. Smagen er sød og præget af julens krydderier, mens duften yderligere afslører noter af brændt karamel og anis.

Den 9. december - Blålys fra Albani

Ikonisk, dansk julebryg på 7,0 %, som er blevet tappet siden 1960. Det er en fyldig og velafbalanceret øl, som er mørk og kraftig i smag og farve.

Den 10. december - Ale no. 24 fra Bryggeriet Refsvindinge

En variation over den kendte Ale no. 16 og en øl, som alle vil kunne lide. Det er en mørk juleøl på 6,5 % med milde undertoner af svesker, marcipan og lakrids.

Den 11. december - Juleræv fra Vesterhavs Bryggerierne

En stærk julebryg på 8,1 %, der er inspireret af de stærke, belgiske ales. Øllen smager sødt af karamel, men er på samme tid kraftigt afrundet, hvilket giver den en lang og behagelig eftersmag.

Den 12. december - Santa's lab, may not be suitable for children fra Nørrebro Bryghus

En intens imperial julestout på 9,2 %, som er vidunderligt cremet i konsistensen og får sin dybe smag fra både byg, havre og rug.

Den 13. december - St Feuillien Cuvée de Noël fra Brasserie St-Feuillien

Juleudgaven af den klassiske, belgiske St Feuillien er rigtig på smag af stjerneanis og har skønne toner af karamel og finsk lakrids. Den er på 9,0 % og bliver kun bedre ved lagring.

Den 14. december - Fanø Julebryg fra Fanø Bryghus

En mørk, krydret juleporter på 7,5 %, som har masser af smag, men uden at fornærme nogen.

Den 15. december - Einstök Doppelbock fra Einstök Beer Company

En jule-dobbeltbock fra Island, der har rigeligt med maltsødme og fylde til være en fremragende juleøl. Med forholdsvis beskedne 6,7 % er det en øl i moderat styrke, men solid ikke desto mindre.

Den 16. december - Golden Naked Christmas Ale fra Jacobsen

Det engelske navn til trods er denne øl en ægte, nordisk juletradition. “Golden naked” refererer til brugen af nøgen havre i bryggen, som har en fin duft af malt, citrus, lakridsrod og karamel og en rund og cremet smag af julens krydderier. Øllen er på 7,5 % og besidder en velafstemt bitterhed og en moderat høj fyldighed.

Den 17. december - Christmas Ale fra Willemoes

En karakterfuld, overgæret og mørk juleale på 8,5 %, der har frugtige noter i sin duft og en sød smag, der afrundes med en forsigtig bitterhed.

Den 18. december - Christmas Ale fra Thisted Bryghus

En mørk brown ale efter engelsk forbillede, hvis søde smag etableres af en dominerende karamelmalt og kun en smule humlebitterhed. Øllen ligger på 5,8 %.

Den 19. december - Frederiks Jul fra Indslev Bryggeri

En jule-hvedebock på 8,0 % i en smuk, rødbrun kulør med en dejlig aroma af gran, citrusfrugter, karamel og mørkt brød samt masser af smag. Øllen er i øvrigt brygget med gavmilde mængder amerikansk humle.

Den 20. december - Leffe Winterbier fra Anheuser-Busch InBev

Juleudgaven af den populære Leffe er det belgiske svar på vores velkendte julebryg, der med en let røget duft og med strejf af kryddernellike, karamel og kaffe vil sende enhver i julestemning. Den er på 6,6 % og har en afbalanceret smag af julens frugter og krydderier.

Den 21. december - Julebryg fra Skovlyst

En dejlig og mild julebryg på 5,5 %, som har kanel, brun farin og granskud med på ingredienslisten. Det er en behage og aromatisk øl, hvis noter af fyrretræ giver den en helt speciel smag.

Den 22. december - N'Ice Chouffe fra Brasserie d'Achouffe

En mørk, belgisk julequadrupel på 10,0 %, der i sit hjemland er en meget populær juleøl med sit sjove, stemningsfulde mærkat og rige, kraftige smag, der bestemt varmer i den mørke vintertid.

Den 23. december - Vinterøl fra Ølværket

Det lille og nyskabende bryggeri Ølværket fra Esbjerg har begået en fremragende, mørk juleøl på 6,3 %, som er smagt til med intet mindre end den verdensberømte E.1. Kutterom.

Den 24. december - Red/White Christmas fra Mikkeler

Juleaften skal man selvfølgelig have øl i absolut verdensklasse, hvilket man altid får fra det danske, prisvindende bryggeri Mikkeler. Deres juleøl på 8,0 % en en formidabel blanding mellem en red Ale og en Wit Bier og er tilsat rigeligt med amerikansk humle og bitter appelsinskal. Aromaen domineres af appelsinskal, krydderier, fersken og urter, mens smagen er medium sød og frugtagtig med noter af appelsinskal, krydderier, grapefrugter, fyrretræer og afsluttes af en let bitterhed.

Tak til Citatplakat

Denne artikel er blevet til med støtte fra Citatplakat.dk. Citatplakat er Danmarks største forhandler af plakater med originale citater fra dansk populærkultur. Vi vil gerne sige jer tusind gange mange tak for hjælpen!

Relaterede Indlæg