Sådan tjekker du, om dine æg er friske

Sådan tjekker du, om dine æg er friske Billede: Tookapic

Anbringer man æggene på en æggehylde i køleskabet, smider man som oftest emballagen ud. Når emballagen ryger ud, ryger overblikket over udløbsdatoen også, da denne står på netop emballagen. I denne artikel får du et trick til at tjekke, hvorvidt de æg, du har på æggehylden, bør smides ud, eller om de er friske nok til at køre i svælget.

Benytter man æggehylden i sit køleskab, kan det være svært at bevare overblikket over, hvornår æggene bliver for gamle.

Med en smule simpel viden, som du bliver fodret med i denne artiklen, vil du fremover - uden problemer - kunne afklare friskheden på dine æg.

Dine æg skal på køl

Både vi og Fødevarestyrelsen anbefaler, at du kommer dine æg på køl. Allerhelst lige omkring 12 grader.

Hvis du vælger at opbevare dine æg ved stuetemperatur i stedet, skal du være vis om, at risikoen for, at bakterier vokser på æggene, er væsentlig større, end hvis de blev anbragt i køleskabet.

Foruden fødevaresikkerhed sikrer den kolde opbevaring desuden, at æggene bevarer den gode kvalitet længst muligt.

Danske dagligvarebutikker er underlagt restriktioner, hvad angår opbevaring. De skal nemlig opbevare æggene på køl. Dette er lidt særegent for Danmark. Der findes nemlig mange andre lande, hvor dette ikke er et krav. Hos Madmanifesten bifalder vi det dog, da det, som sagt, er mest optimalt at opbevare sine æg på køl.

Sådan kan du kende et friskt æg

Hvis du slår dit æg ud i en skål inden brug i forbindelse med madlavning, vil du lynhurtigt kunne vurdere, hvorvidt ægget er friskt, eller om det bør eskorteres til skraldespanden.

Det er meget vigtigt, du kun slår et æg ud ad gangen i samme skål med denne metode. Dette skyldes, at ét dårligt æg vil ødelægge samtlige æg. Det betyder i praksis, at hvis du har slået fem gode æg ud i en skål, og det sjette æg viser sig at være dårligt, er alle æg ødelagt.

Du vil næsten altid kunne dufte, hvorvidt ægget er godt eller dårligt. Lugter ægget den mindste smule dårligt, bør du smide det ud. Der er aldrig nogen grund til at tage chancen.

Hvis du er i tvivl på baggrund af duften, er der også visuelle signaler at kigge efter. Hvis ægget er godt, vil hviden være klar, tyktflydende og ligge tæt om blommen. Desto mere af hviden der løber ud, jo ældre er ægget.

Tak til Danish Skin Care

Her til sidst vil vi godt sige tak til Danish Skin Care, der har hjulpet os i forbindelse med tilblivelsen af ovenstående artikel.

Hvis du ikke kender Danish Skin Care, kan vi fortælle, at der er tale om en dansk virksomhed, der sælger hudplejeprodukter af allerhøjeste kvalitet.

Foruden at sælge hudpleje skriver folkene bag virksomheden også en masse interessante artikler om alt fra bumser og hudorme til akne og talgknopper.